SERVICII, INSTRUCTIUNI DE PREGATIRE SUPORT, MONTAJ, FINISARE SI INTRETINERE PARCHET
 
Montaj parchet masiv indigen si exotic Montaj parchet masiv pentru sufragerii, holuri birouri
Montaj parchet pentru terasee, bai, bucatarii
Montaj parchet masiv pentru sali de sport Montaj parchet masiv pentru spatii comerciale si de birouri
Placari scari cu trepte din parchet masiv Montaj parchet pentru incalzire in pardoseala
 
Verificare plaienitate sape,forta smulgere,rezistenta Masuratori umiditate sape CM, dewpoint, ambient
Pregatirea stratului suport (consolidare, hidroizolare,cheie mecanica,autonivelante)
 
Raschetari parchet cu masini profesionale dotate cu turboaspirator Reconditionari parchet
Decapare, degresare parchet Tratare parchet impotriva radiatiilor UV
Tratare cu uleiuri, ceara si alte materiale pentru marirea duratei de viata a parchetului
 
 
Etapele realizarii unui montaj de inalta calitate:
 
PROPRIETATI CARACTERISTICE:
Parchetul din lemn masiv este un produs unic al naturii, caracterizat prin variatii distincte de culoare si textura a fibrei. Aceste variatii distincte in culoare si textura a fibrei nu sunt defecte, ci constituie o parte din frumusetea si unicatul parchetului din lemn. Lemnul este un material natural. Fiecare element sau lot de materiale poate sa posede diferite proprietati de decorare si fizico chimice, in functie de provenienta. Parchetul prezinta o umiditate de 8-12%. Lemnul este un bun izolator termic, acustic, un regulator natural al umiditatii aerului din incapere si un produs care nu cauzeaza alergii.

INSTRUCTIUNI DE INSTALARE:
Nota: Va rugam sa cititi si sa revizuiti toate instructiunile de instalare inainte de a incepe instalarea propriu-zisa.

RESPONSABILITATEA PROPRIETARULUI / INSTALATORULUI
- Inainte de aplicare, materialul/parchetul trebuie verificat. Daca materialul nu este acceptabil, contactati imediat departamentul de vanzari. Orice fel de defecte sau nereguli trebuie raportate vanzatorului inainte de inceperea montarii. Inceperea montarii este subintelesa ca acceptarea starii tehnice si a aspectului materialului.
- Proprietarul isi asuma toata responsabilitatea pentru inspectia finala a calitatii produsului. Aceasta inspectie a parchetului trebuie facuta inainte de instalare.
- Inainte de a incepe instalarea oricarui parchet din lemn masiv, instalatorul trebuie sa determine daca mediul unde va avea loc lucrarea, conditiile si tipul de podea pe care va fi montat sunt acceptabile, asigurandu-se ca acestea sunt in conformitate cu cerintele stipulate in aceste instructiuni pentru instalarea parchetului din lemn. Firma noastra isi declina responsabilitatea in cazul esuarii instalarii, datorata sau asociata cu podele pregatite in mod necorespunzator sau cu deficiente ale mediului de instalare.
- La cerere, un procent de 5-10% trebuie adaugat la cantitatea in metri patrati necesara, ca marja de eroare, in functie de modul de instalare, pentru a completa instalarea (instalarea in diagonala poate lua mai mult).
- Datorita structurii de compozitie flexibila pot aparea deformari elastice pe lungimea lamelei de parchet, dar acest lucru nu este considerat defect ci un fenomen natural reversibil. In acest caz, parchetul se monteaza cu ajutorul chingilor.

II. INSPECTIA LOCULUI UNDE VA FI INSTALAT SI ACLIMATIZAREA
Montarea trebuie efectuata de catre un specialist in montarea parchetului. In fiecare situatie individuala, specialistul trebuie sa evalueze rezistenta si stabilitatea suprafetei, conditiile de montare, materialul de parchet si conditiile de utilizare potentiala si sa propuna un mod de procedare adecvat. Conform recomandarilor acestuia poate fi nevoie de indreptarea suprafetei pentru a obtine parametrii adecvati, intretinerea parchetului si/sau a incaperii si a suprafetei pe care se va efectua montarea pentru a obtine echilibrul higroscopic optim intre mediu si lemn, s.a.m.d. Umiditatea optima a lemnului este de 9 %, umiditatea aerului 45- 60%, temperatura suprafetei minim 15C, si temperatura aerului 16-22 C.
- Intr-o constructie noua, parchetul din lemn masiv este unul din lucrurile instalate la urma. Orice lucrare care implica apa sau umezeala (instalatii sanitare, tavane acustice, lucrari la pereti) trebuie sa fie incheiate inainte de a instala parchetul. Sistemele de incalzire si de aerisire trebuie sa fie operative in intregime, mentinand o temperatura constanta in camera de 16-22C si o umiditate relativa de 45-60%.
- Parchetul nu va fi livrat pana cand cladirea nu este terminata si orice lucrari in ciment, tencuiala, var si alte materiale sunt complet uscate. Betonul si tencuiala trebuie sa fie uscate si vechi de cel putin 60-90 de zile. Verificati subsolurile si spatiul de sub podea pentru a va asigura ca sunt uscate si bine ventilate pentru a evita stricaciunile provocate de umezeala.
- Parchetul trebuie sa ajunga la locul instalarii cu cel putin 7 zile inainte de instalare, pentru aclimatizare. Nu deschideti pana nu e gata de instalare.
- Manevrati cu grija. Nu il asezati in picioare. Depozitati parchetul intr-un loc uscat, asigurand un spatiu minim de 10cm sub si in jurul cutiilor. Nu depozitati direct pe beton sau langa pereti exteriori. Cutiile ar trebui asezate in zona de instalare. Zona de instalare trebuie sa aiba o temperatura constanta de 16-22C si o umiditate relativa de 45-60% timp de minim 5 zile inainte de instalarea oricarui tip de parchet.

III. PREGATIREA PODELEI
Pentru montajul parchetului masiv, Recomandam utilizarea unor produse de calitate special concepute pentru parchetul masiv . Suprafata de montare trebuie sa aiba o rezistenta de minim 30 MPa la apasare si 3,5 MPa la taiere, iar umiditatea de pana la 1,8 % CM pentru suprafata din ciment (0,5% pentru suprafata anhidrica). Suprafata de montare trebuie sa posede o izolatie termica si impotriva umezelii executata corect. Tevile de incalzire trebuie izolate adecvat pentru ca pardoseala sa nu aiba puncte de supraincalzire.
Podelele trebuie sa fie:
- CURATE - razuite sau smirgheluite, maturate, fara ceara, grasime, vopsea, ulei si alte molozuri;
- NETEDE/INTINSE - Smirgheluiti zonele mai ridicate si incheieturile si umpleti zonele mai joase- planeitatea sapei nu trebuie sa depaseasca abaterea de 2mm/1.5metri liniari;
- SOLIDE - sapa autonivelanta trebuie sa aiba o compresivitate de 35NEWTON/mm patrat, se recomanda utilizarea unei sape autonivelante speciala de parchet masiv;
- USCATE - sapa trebuie sa aiba o umiditate sub 1.8%. Pentru o sapa cu umiditate intre 1.8% si 5% se aplica rasina epoxidica.
Retineti: Toate testarile pentru umezeala trebuie facute inainte de aclimatizarea lemnului si de pregatirea locului.
 
Pregatirea stratului suport ( masurarea umiditatii din sapa, verificarea rezistentei si planeitatii sapei).
Aplicarea rasinei epoxidice in vederea unei bariere de vapori.
 
       
IV. PREGATIREA LOCULUI DE INSTALARE
- Aclimatizati produsul timp de 7 zile inainte de instalare;
- Verificati daca podeaua este neteda si solida. Reparati daca este necesar;
- Taiati din lungimea usilor;
- Eliminati materialele de constructie existente.

Pasul 1: STABILITI UN PUNCT DE PORNIRE

- Inainte de inceperea instalarii propriu-zise, pentru a da aspectul corespunzator podelei parchetate, distribuiti placi scurte si lungi peste zona unde urmeaza a fi instalat parchetul, in cazul unei lungimi aleatorii. Lucrati din mai multe cutii o data, pentru a asigura un amestec corespunzator de culoare si nuanta.
- Aliniati primul rand de placi pentru a va asigura ca aveti o linie dreapta dintr-un capat la altul al camerei. Desenati o linie cu creta la distanta dorita de perete, pentru a va ajuta atunci cand aliniati placile. Uniti bine placile intre ele pentru a obtine cel mai placut aspect dupa terminarea parchetarii. Este recomandat sa se inceapa cu randul paralel cu cel mai lung perete din camera. Intodeauna lasati o distanta intre perete si parchet de 1 cm (rost de dilatare). In cazul unei suprafete de podea mai mari, aceasta trebuie dilatata pe lungime, impartind-o in segmente mai mici, folosind 10 mm de dilatatie la fiecare 4-5 metri liniari ai suprafetei de parchet. Dupa amplasare se necesita o pauza tehnologica (pentru a permite egalizarea torsiunilor si a umiditatii) a carei lungime trebuie stabilita de catre profesionistul in amplasarea parchetului, in baza maasuratorilor de temperatura si umiditate.

Pasul 2: INSTALAREA PARCHETULUI

Metoda de
fixare prin lipire - metoda recomandata de catre noi: Este foarte important ca instalatorul sa lucreze pe o suprafata plana, curata si uscata. Cand suprafata este pregatita pentru lipire, lipiti parchetul masiv pe sapa, folosind un adeziv bicomponent de calitate recomandat de specialistii in domeniu - aveti in vedere instructiunile de utilizare a adezivului folosit
 
Executarea unu montaj profesional.
De ce profesional ?
Deoarece parchetul montat de un profesionist garanteaza calitatea unei bune executii. Cunostintele pe care le are un profesionist elimina riscul de a avea probleme ulterioare. De exemplu: (zgomote neplacute,umflarea etc)
 
       
 
Pasul 3: FINISAJUL - IN CAZUL IN CARE PARCHETUL ESTE NEFINISAT/NELACUIT

Dupa stabilizarea definitiva a parchetului se trece la efectuarea diferitelor operatii succesive cu echipamente profesionale.Timpii de stabilizare variaza in functie de conditiile ambientale, de metodele de montaj si de adezivul folosit.

Pasul 4: SLEFUIREA - IN CAZUL IN CARE PARCHETUL ESTE NEFINISAT/NELACUIT

Se recomanda slefuirea cu ajutorul masinilor de slefuit cu banda abraziva; operatiunea se face in trei faze successive, care folosesc abraziv cu granulatie din ce in ce mai fina. Aceste operatiuni sunt urmate de aplicarea chitului de rosturi.

Pasul 5: LACUIREA

Se recomanda aplicarea a 2-3 straturi de lac sau ulei, iar pentru fiecare strat, inainte de urmatoarea aplicare, asteptam ca lacul sa se usuce si sa se intareasca.

V. INTRETINEREA PARCHETULUI
Parchetul din lemn este un produs natural si reactioneaza higroscopic la conditiile schimbatoare ale mediului. Lemnul absoarbe aburii de apa din mediu si se dilata cand umiditatea in incapere creste sau permite evaporarea acesteia si se contracta cand umiditatea aerului scade. Aceasta poate influenta schimbarea formelor si a dimensiunilor elementelor, iar ca urmare pot aparea fisuri si crapaturi cand umiditatea aerului este prea mare sau prea mica o perioada indelungata de timp.

Umiditatea relativa a aerului [%] 90 85 80 75 70 65 60 55 50 45 40 35 30 25 20 15 10
Umiditatea echivalenta a lemnului [%] 20.2 18.1 16.3 14.7 13.0 11.6 10.5 9.8 9.0 8.3 7.6 6.7 5.9 5.0 4.3 3.5 2.6
Pentru a micsora efectele acestui lucru al materialului, in incapere trebuie sa se mentina conditiile care sunt optime pentru persoane: 45-60% umiditate si temperatura relativa a aerului aproximativ 16-22 C. Cea mai dificila perioada este iarna, cand umiditatea aerului scade foarte mult. Atunci este bine ca in incaperea sa se mentina umiditatea dorita, cel mai bine cu ajutorul echipamentelor electrice de hidratare a incaperilor. De asemenea, si in incaperile cu climatizare poate aparea fenomenul de umiditate prea scazuta a aerului.
1. Cunoscand tipul de finisaj al pardoselii din lemn urmariti procedurile corecte de intretinere pentru fiecare tip de finisaj.
2. Nu aplicati niciodata ceara pe parchetul masiv. Nu se folosesc produsele destinate vinilinului sau produse pentru ceramice pe pardoselile din lemn. Ceara de lustruit acrilica dauneaza lemnului facandu-l alunecos si dandu-i repede un aspect tern.
3. Plasati bariere de praf sau covorase la intrarile interioare si exterioare pentru a opri pietricelele, mizeria si nisipul.
4. Maturati sau aspirati regulat pardoselile din lemn.
5. Niciodata nu spalati cu un mop ud pardoselile din lemn. Apa baltita poate da un aspect tern stratului de finisaj, poate deteriora lemnul si lasa in urma reziduri decolorante.
6. Stergeti urmele de mancare sau alte picaturi imediat cu un prosop uscat sau usor umezit (stergeti uscat).
7. Puneti plastic sau protectori sub picioarele mobilelor pentru a preveni zgarierea si urmele lasate la tarsaire.
8. Tineti minte : pantofii cu tocuri inalte pot ciobi orice suprafata a pardoselii.
9. Cand mutati mobila grea protejati pardoseala introducand o carpa sub picioarele mobilei.
 
Raschetarea parchetului apartine de domeniul trecutului deoarece astazi beneficiem de masini performante dotate cu turboaspiratoare care slefuiesc parchetul vechi, readucandu-l la un aspect deosebit.Parchetul din lemn masiv vechi este ca un diamant care trebuie slefuit, de aceea noi, echipa Elegant Parchet va oferim cele mai bune servicii din domeniu.
Deasemenea avem solutii profesionale pentru scoli, sali de sport, institutii, muzee, teatre etc.